Domačija Čilčevi – ekološka kmetija in sirarna

Na začetku vasi stoji ekološka kmetija in sirarna Čilčevi. Njeni začetki segajo v leto 1880 , ko so prvi lastniki na v skalo vklesano teraso postavili hišo, hlevček in svinjak. Dvajseto stoletje s svojima vojnama družini ni prizanašalo, tako je gospodinja, ki so jo vsi poznali kot Čilčo, ostala sama. Do svoje starosti je obdelovala vinograd, sadovnjak, njivice in pašnike.

Leta 2011 sta Tom in Borut kupila domačijo in začela kmetovati na opuščenih, zaraščenih površinah. Posvečata se ekološki reji avtohtonih pasem živali našega območja. Gre za pasme, ki so se stoletja prilagajale naravnim virom in podnebju kraških pašnikov, zato znajo najbolje izkoristiti danosti na videz revnega, v resnici pa izredno bogatega habitata, hkrati pa ohranjajo kulturno krajino, kakšno so ustvarili naši predniki ter omogočajo preživetje ogroženih rastlinskih in živalskih vrst suhih kraških travnikov. Njihovi produkti so zaradi optimalne izrabe naravnih danosti vrhunski.

Čredo na kmetiji sestavljajo Kraške ovce oz. Istrske pramenke, koze Drežniške pasme mlečnega tipa in nekaj koz drugih domačih pasem. Poleg koz in ovc na kmetiji redijo tudi kokoši in kunce.

Na kmetiji vam ponujajo ekološko kozje mleko, ter pestro paleto mlečnih izdelkov iz ekološkega kozjega in ekološkega ovčjega mleka. Poskusite njihove ovčje in kozje jogurte, mlade kozje sire, sir za žar v tipu Halloumi, piramidice iz kislega mleka s plemenito plesnijo, kroglice z zelišči v oljčnem olju, nežno kozjo skuto ter nenazadnje poltrde in trde zorjene sire. V ponudbi so tudi ekološka jajca proste reje.

Več si lahko preberete na:

https://www.facebook.com/cilcevi.homestead/

https://www.instagram.com/cilcevi.homestead/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s